LED-koulu

Tämä sinun on hyvä tietää kun olet hankkimassa LED valaisinta

Alla selitämme, mitä LED eli ledi tarkoittaa ja kuinka se toimii. Puhumme myös IP-luokituksesta, tärinäluokituksesta ja sertifioinneista.
Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää LED-valaistuksesta ja erilaisten LED-valaisimien vertailemisesta oikealla tavalla, on tärkeää, että tiedät kaiken mitä jatkossa selitetään. Silloin osaat valita juuri sinun tarkoitukseesi sopivan valaisimen.
Valodiodi
Valodiodi eli hohtodiodi eli LED eli ledi. LED on lyhenne sanoista Light Emitting Diode eli valoa säteilevä diodi. Se keksittiin 1920-luvulla. Valodiodi on pienellä levyllä oleva päällystetty puolijohde, joka lähettää materiaalista riippuvaa valoa, kun diodin läpi johdetaan sähkövirta. Säteilevä valo on elektroluminesenssiksi sanottu fysikaalinen ilmiö.
Elektroluminesenssi

Ilmiö esiintyy tietyissä materiaaleissa, kun niihin kohdistetaan sähkömagneettista säteilyä. Sekä orgaaniset että epäorgaaniset materiaalit voivat säteillä tällä tavoin valoa, ja molempia materiaalityyppejä käytetään valodiodien valmistuksessa. Tavallisimmat materiaalit ovat alumiinia, galliumia, piitä tai sinkkiä sisältävät mineraalit.
Värillinen valo

Nykyisin diodi voi säteillä melkein minkä väristä valoa tahansa, ja värin ratkaisee käytetty materiaali. Perusvärit ovat kuitenkin punainen, vihreä ja sininen. Valkoisen värin saamiseksi materiaaleja sekoitetaan niin, että saadaan aikaan näiden kolmen värin tietty yhdistelmä. Diodit voivat säteillä myös infrapunaista ja ultraviolettia valoa.
Ympäristöystävällisyys

LED on ympäristöystävällinen valonlähde, koska diodit kuluttavat erittäin vähän virtaa verrattuna muihin markkinoilta nykyisin löytyviin vaihtoehtoihin. Diodeissa käytetyt materiaalit eivät myöskään ole ympäristölle haitallisia samalla tavoin kuin muissa valonlähteissä käytetyt aineet voivat olla.

Kuinka paljon LED-lamppu valaisee halogeeni- tai ksenonlamppuun verrattuna?

Näitä erityyppisiä valaisimia on vaikea verrata suoraan keskenään osittain siksi, että samantyyppisen valaisimen laatu ja toteutustapa voivat poiketa toisistaan, mutta myös koska teho, valovirta, hyötysuhde ja silmän tapa nähdä valo eroavat toisistaan.

On melkein pakko esittää useita eri arvoja, jotta saataisiin käsitys siitä, kuin palon yksi tekniikka valaisee toiseen verrattuna, ellei voida tehdä fysikaalista vertailutestiä. Alla on eräs vertailu:

  • 35 watin halogeeni antaa n. 750 lumenia
  • 35 watin xenon antaa n. 3000 lumenia
  • 35 watin LED antaa n. 3400 lumenia
  • 50 watin halogeeni antaa n. 1050 lumenia
  • 50 watin xenon antaa n. 4200 lumenia
  • 50 watin LED antaa n. 4900 lumenia

(Arvot ovat noin-arvoja, koska valaisimen laatu ja toteutustapa vaikuttavat paljon siihen, kuinka paljon lamppu todellisuudessa valaisee).

Erilaisten LED-valaisimien vertaaminen toisiinsa?

Jotta yhden LED-valaisimen vertaaminen toiseen LED-valaisimeen antaisi oikeudenmukaisen tuloksen, on verrattava useita eri tekijöitä.

  1. Lumen: Kahden erilaisen LED-valaisimen lumen-valovirran vertaamiseksi ensin on selvitettävä, tarkoitetaanko lampun tiedoissa raakoja vai tehollisia lumeneita (Vision X ilmoittaa sekä raa’at että teholliset lumenit). Valitettavasi lumenlukemat kärsivät “inflaatiosta”. Lampulle on helppo ilmoittaa korkea lumenlukema, koska kuluttajan on vaikea tarkistaa sitä. Siksi vertailua tehtäessä on otettava huomioon jäljempänä selitetyt asiat.
  2. Diodit: Selvitä, mikä on diodiin kohdistettu teho ja mikä sen antama teho. Erilaiset diodiin kohdistetut tehot tuottavat erilaisia valomääriä ja valon erilaisia ominaisuuksia käytetystä optiikasta riippuen. On myös selvitettävä, minkä merkkinen/mallinen diodi on, koska esimerkiksi eri toimittajien 10 watin diodien välillä on suuria eroja. Sitten on myös tarkistettava diodin BIN-luku, vaikka diodi tulisi samalta valmistajalta (lisää BIN-luvusta edempänä).
  3. Optiikka: Minkälainen optiikka lampussa on? Eri optiikat on tarkoitettu eri tarkoituksiin. Jotta kahden valaisimen vertailu olisi oikea, niissä pitää samantyyppinen optiikka ja niiden pitää olla tarkoitettuja samantyyppiseen käyttöön.
  4. Laatu: Hintavertailussa ei riitä pelkästään hinnan ja valon vertailu. Yhtä tärkeää on selvittää lampun laatu, koska yhden lampun käyttöikä voi olla pari tuhatta tuntia kuin taas toisen lampun käyttöikä voi olla jopa 50 000 tuntia. Laadun merkkejä ovat se, ettei diodia käytetä täydellä teholla, se että sillä on korkea IP-luokka (mieluiten IP68 tai korkeampi), korkea tärinäluokitus, korkea EMC-luokitus jne.
  5. Diodin käyttöteho: Yksi lamppu voi antaa valtavasti valoa toiseen verrattuna, vaikka siinä käytetään täsmälleen samoja komponentteja. Tämä voi johtua mm. siitä, että diodia käytetään erittäin suurella teholla. Siten saadaan paljon valoa mutta vain vähän paloaikaa, koska diodin käyttöikä lyhenee merkittävästi. Tarkista aina, kuinka suurella teholla diodia käytetään (Vision X ei käytä diodejaan koskaan yli 90 prosentin teholla, ja niissä käytetään aina myös ns. ETM- ja PWM-tekniikkaa (niistä enemmän edempänä). Valitettavasti markkinoilla on monia erittäin hyvin “halvasti” valaisevia lamppuja, mutta niissä diodia voidaan käyttää 120 tai jopa 150 prosentin teholla, jolloin niiden elinikä on varsin rajoitettu. Tätä ei kerrota koskaan asiakkaalle.
  6. Wattiteho: Wattimäärä tarkoittaa lampun tehoa, mutta sitä ei voi käyttää suoraan vertailuun, koska LED-lamppujen tehot riippuvat niissä käytetyistä komponenteista. Lamppu, jonka wattiluku on pienempi, voi valaista enemmän kuin lamppu, jonka wattiluku on suurempi, koska ensin mainitun lampun hyötysuhde on parempi. Wattilukua katsottaessa on siis aina katsottava myös lampun tuottamaa valovirtaa (lumenien määrää).

Mitä tarkoittaa BIN-arvo?

Markkinoilla on paljon diodien valmistajia ja diodimalleja. Niillä kaikilla on erilaisia ominaisuuksia, erilainen laatu ja erilainen hyötysuhde. Näiden lisäksi niillä on myös ns. BIN-arvo.

Kun esimerkiksi diodien valmistaja Cree valmistaa tiettyä diodimallia sanotaan vaikka 100 000 kappaletta yhtenä “eränä”, kaikista erän diodeista tulee erilaisia. Valmistuksen jälkeen diodit lajitellaan sen mukaan, kuinka paljon valoa ne säteilevät ja mitkä ovat niiden värilämpötilat eri BIN-tasoilla.

Diodit, joilla on paras BIN-arvo, voivat maksaa useita dollareita kappaleelta, kun taas huonoimman BIN-arvon diodeja myydään pussillinen yhdellä dollarilla. Yleensä vain ns. “priorisoidut” asiakkaat saavat ostaa parhaan BIN-arvon diodeita (Vision X käyttää aina korkeinta mahdollista BIN-arvoa, ja me olemme kaikille suurille diodien valmistajille priorisoitu asiakas). Tämä tarkoittaa, että diodien antamissa valoissa voi olla suuria eroja, vaikka ne tulevat samalta valmistajalta ja ovat täsmälleen samaa mallia.

Mitä tarkoittaa lumenarvo?

Raakoja vai tehollisia lumeneita? Mikä on niiden ero ja mitä lumen oikeastaan tarkoittaa…
Lumen on valovirran yksikkö. Se siis ilmoittaa, kuinka paljon valoa esimerkiksi diodi säteilee kaikkiin suuntiin.

Raaoista lumeneista puhuttaessa tarkoitetaan sitä, kuinka paljon valoa diodi säteilee, kun se testataan laboratoriossa ihanneolosuhteissa ja kun sitä käytetään 100 prosentin teholla. Kuin diodien valmistaja testaa diodin ilmoittaakseen, kuinka paljon lumeneita se säteilee, hän käyttää melkein aina parhaan BIN-arvon omaavia diodeja. Siksi valmistajan antaman tiedon perusteella ei voida sanoa, kuinka paljon lumeneita diodi tosiasiassa säteilee. On myös tarkistettava diodin BIN-arvo.

Teholliset lumenit sitä vastoin mittaavat sitä, kuinka paljon valoa diodi säteilee, kun se on asennettu lamppuun, jota käytetään ehkä 90 prosentin teholla, jota ei luultavasti myöskään jäähdytetä 100-prosenttisesti ja jonka optiikka “syö” valoa jne. Kaikki tämä pienentää lampun säteilemää valovirtaa. Tehollinen lumenluku ilmoittaa siis sen, kuinka palon valoa kuluttuja saa lampun sytytettyään. Siksi tehollinen valovirta eli teholliset lumenit ovat kuluttajien kannalta kiinnostavampi arvo.

Mitä tarkoittaa ETM / PWM?

Diodin käyttöiän ratkaisevat suurelta osin seuraavat asiat: kuinka suurella teholla sitä käytetään, kuinka paljon se lämpenee ja kuinka hyvin sitä jäähdytetään. Lämpö on diodin pahin vihollinen. Sen ilmoitettu 50 000 tunnin käyttöikä voi pudota 2000 – 3000 tuntiin, jos sen lämpötila on liian korkea.

Liian korkean lämpötilan voi torjua monella tavoin:

  1. Lampun pesässä käytetään alumiinia, ja myös oikea määrä alumiinia. Alumiini johtaa lämpöä tehokkaasti pois, ja mitä enemmän alumiinia lampun pesässä on, sitä tehokkaammin lämpö johtuu pois. Yleensä lampun pesässä on myös ns. jäähdytyslaipat suurentamassa jäähdyttävää pintaa. Jäähdytyslaippojen muoto ja pinta-ala vaikuttavat nekin siihen, kuinka paljon lämpöä diodeista johdetaan pois.
  2. Diodia käytetään suunnittelutehoa pienemmällä teholla, jolloin diodi lämpenee vähemmän. Sillä saavutetaan se etu, että diodin hyötysuhde paranee, kun se toimii viileämpänä. Diodista saadaan siis enemmän valoa suhteessa siihen syötettyyn tehoon. Vision X käyttää esimerkiksi osaa 10 watin diodeista vain 5 watin teholla parhaan hyötysuhteeseen ja pisimmän käyttöiän saavuttamiseksi. Se maksaa ostettaessa vähän enemmän, mutta säästää kuluttajalle pitkällä aikavälillä moninkertaisesti.
  3. Käytetään ns. ETM-tekniikkaa (Electronic Thermal Management), joka tunnustelee koko ajan diodin lämpötilaa. Kun lämpötila saavuttaa tietyn, diodille mahdollisesti vahingollisen tason, aktivoidaan PWM (Pulse Width Modulation). PWM alkaa silloin syöttää diodiin virtaa pulssimaisesti, jolloin se vilkkuu, mutta niin nopeasti, ettei silmä havaitse vilkkumista. Tämä alentaa diodin lämpötilaa.

Edellä mainitun perusteella ymmärretään, että suhteellisen halvoilla tuotteilla, materiaali säästävillä ohuilla lampunpesillä, olemattomalla elektroniikalla, halvoilla diodeilla jne. saadaan helposti erittäin hyvin valaiseva lamppu ajamalla sitä jopa 150 prosentin teholla. Mutta kuinka kauan uskot sen kestävän?

Kuinka pitkä on LED-lamppujen käyttöikä?

Useimmat LED-lamppujen valmistajat ilmoittavat, että heidän lamppujensa paloaika on 50 000 tuntia. Useimmiten se pitää paikkansa, mutta vain kun diodi on asennettu optimaalisiin olosuhteisiin, jollainen lampunpesä ei ole.
Lamppuun asennetun diodin 50 000 tunnin paloaika edellyttää, että diodia ei ajeta täydellä teholla, että lampunpesässä on tarpeeksi jäähdyttävää alumiinia ja oikean muotoiset jäähdytyslaipat ja että elektroniikka suojaa diodia ylikuumenemiselta.

Diodi, jonka paloaika on 50 000 tuntia, ei valaise tätä aikaa täydellä teholla ja sammu sitten yhtäkkiä. Ensimmäisestä päivästä, kun sytytät LED-lampun, diodit alkavat heiketä ja saada lämpimämmän värilämpötilan. Jos sinulla on lamppu, joka menee epäkuntoon noin 2000 – 3000 tunnin paloajan jälkeen huonon jäähdytyksen ja “halpojen” komponenttien vuoksi, paljaalla silmällä näkee, että valo heikkenee ja muuttuu keltaisemmaksi jo muutaman viikon käytön jälkeen. Jos lampun paloaika on noin 50 000 tuntia, se tarkoittaa, että lampun pitäisi palaa vuorokauden ympäri noin 5,5 vuotta. Niin pitkällä paloajalla olet toivottavasti tienannut rahat moneen kertaan, ennen kuin alat havaita valon heikkenevän.

Erityyppiset diodit?

Markkinoilla on monia erityyppisiä diodeja, ja useimmat ovat sitä mieltä, että mitä voimakkaampi sen parempi…
Tällä hetkellä Vision X:llä on tuotannossa mm. tehoja 3 W, 5 W, 10 W, 25 W, 50 W ja 90 W ja niin sanottuja klusteridiodeja. Sen, mitä diodia tietyssä lampussa käytetään, ratkaisee lampun koko, käyttöalue ja käytetyn linssin/optiikan tyyppi. Suuri diodi vaatii paljon jäähdytystä ja on hyvä vain jos halutaan valaista pitkälle niin sanottua IRIS-optiikkaa käyttäen. Sitä vastoin kun halutaan “leveä” valo, voi olla huomattavasti parempi käyttää useita pieniä diodeja. Osassa sovelluksissa voi olla paras käyttää suurta diodia, jota ajetaan kuin pientä diodia. Tämän lisäksi saman wattiluvun omaavilla diodeilla olla täysin erilaiset ominaisuudet.

Sen, mikä diodi on paras, ratkaisee siis se, mihin tarkoitukseen lamppua on ajateltu käyttää.Vision X -lisävalo

LED lisävalona?

Nykyisin LED sopii mainiosti käytettäväksi lisävalona…

Vain muutama vuosi sitten ei ollut olemassa tekniikkaa eikä diodeja, jotka olisivat mahdollistaneet ledien käyttämisen lisävalona. Silloiset LED-lamput kantoivat vain noin 40 – 70 metriin ja antoivat leveän valon. Nykyisin on LED-lamppuja, jotka valaisevat yhtä pitkälle ja jopa pitemmälle kuin monet xenonlamput. Esimerkiksi Vision X Cannon 90 W valaisee yhden luksin valaistusvoimakkuudella yli 1000 metriä.

Kun halutaan käyttää lediä lisävalona, on valittava optiikkaa, joka levittää valon 5 – 40 asteen kulmassa.

Jos halutaan pitkälle valaiseva spottivalo, on valittava 5 – 15 asteen levitys.
Jos halutaan flood-valo (aluevalo), joka valaisee kohtuullisesti pitkälle mutta joka levittää valoa paljon, on valittava 15 – 40 asteen levitys.

Mitä pienempi levitys, sitä pitemmälle valo valaisee.
Kun valoa levitetään, valon kantomatka lyhenee merkittävästi.

Lisävalona käytettäessä ledillä on monia etuja verrattuna esimerkiksi xenon- ja halogeenilamppuihin:

  1. LED on kaikkein energiatehokkain valaistus. Ajoneuvossa on käytettävissä suhteellisen vähän virtaa, ja siinä on paljon sähkövirrasta kilpailevia komponentteja.
  2. LED-lampuissa (Vison X) on polykarbonaattilinssit, jotka ovat jotakuinkin rikkoutumattomia, joten lentävät kivet tai nastat yms. eivät riko valojasi.
  3. LED-lampuissa ei ole hehkulankoja, loisteputkia eikä kuristimia, jotka ovat kulutustavaraa, josta syystä ne pitää vaihtaa säännöllisesti,
  4. LED-lamppu antaa täyden tehon mikrosekunnissa siitä kun valokytkintä painetaan. Valon syttymisviiveellä voi olla ikävät seuraukset esim. autolla ajettaessa.
  5. LED-lamppuja on monen muotoisia ja kokoisia, mikä helpottaa niiden asentamista moniin ajoneuvoihin, joissa on esim. antureita, tutkia ym.
  6. LED-lamput on helppo upottaa keulaan tai spoileriin, kun halutaan saada aikaan niin sanottu “valopalkki” (“Light Bar”), joka säästää polttoainetta ja ympäristöä.
  7. LED-valoilla on merkittävästi pitempi käyttöikä, mikä alentaa kokonaiskustannuksia vuosien saatossa.
  8. LED on helppo asentaa – kaapeleita ja sähkövetoja tarvitaan minimaalisesti.
  9. LED kestää mainiosti tärinää ja iskuja.
  10. LED-lampun värilämpötila on hyvin lähellä päivänvaloa, joten kuljettaja pysyy kauemmin virkeänä.

LED työvalona?

LED-valaistuksella on paljon etuja työvalona perinteisiin halogeenivaloihin mutta myös ksenonvaloihin verrattuna.

Suurin etu on se, että LED kestää niin paljon enemmän tärinää. Työvalo on asennettu usein teollisuuskoneisiin, kuorma-autoihin ja maatalous- ja metsäkoneisiin. Nämä koneen tärisevät usein jo itsessään, mutta alusta, jolla niillä ajetaan, täristää ja ravistaa niitä kovasti. Sekä halogeeni- että ksenonvalot ovat suhteellisen arkoja tärinälle, mutta ledit eivät ole. Sitä paitsi koska LED-valon värilämpötila on lähellä päivänvaloa, sen valossa jaksaa tehdä töitä pitempään väsymättä. Nykyisin, kun on olemassa niin sanottuja LED-valopalkkeja, voidaan asentaa lamppu, joka valaisee yhtä hyvin kuin 10 työvaloa, joten se säästää paljon asennuskustannuksia.

Työvalona käytettäessä ledillä on monia etuja verrattuna esimerkiksi xenon- ja halogeenilamppuihin:

  1. LED on kaikkein energiatehokkain valaistus. Ajoneuvossa on käytettävissä suhteellisen vähän virtaa, ja siinä on paljon sähkövirrasta kilpailevia komponentteja.
  2. LED-lampuissa (Vison X) on polykarbonaattilinssit, jotka ovat jotakuinkin rikkoutumattomia, joten lentävät kivet tai nastat yms. eivät riko valojasi.
  3. LED-lampuissa ei ole hehkulankoja, loisteputkia eikä kuristimia, jotka ovat kulutustavaraa, josta syystä ne pitää vaihtaa säännöllisesti,
  4. Ledeillä on monia toimintoja, ja ne “osaavat” enemmän kuin perinteiset valaisimet: niitä voi esimerkiksi himmentää, ne voi sytyttää pehmeästi, ne toimivat strobovaloina, niihin voi kytkeä kameran, ne voivat valaista infrapunavalolla, niiden värilämpötilat voivat vaihdella jne.
  5. LED-lamppuja on monen muotoisia ja kokoisia, mikä helpottaa niiden asentamista moniin koneisiin ja ajoneuvoihin.
  6. LED-valot voi asentaa useimpiin haastaviin kohteisiin, koska yleensä ne ovat kestävämpiä kuin halogeeni- ja ksenonvalot.
  7. LED-valoilla on merkittävästi pitempi käyttöikä, mikä alentaa kokonaiskustannuksia vuosien saatossa.
  8. LED-valo on helppo asentaa – kaapeleita ja sähkövetoja tarvitaan minimaalisesti.
  9. LED kestää mainiosti tärinää ja iskuja.
  10. LED-lampun värilämpötila on hyvin lähellä päivänvaloa, joten kuljettaja tai työntekijä pysyy kauemmin virkeänä.

Ledin värilämpötilan etu?

LED-valaisimien värilämpötila voi olla lähes mikä tahansa. Useimpien nykyisin markkinoilla olevien LED-lamppujen värilämpötila on noin 5000 – 6500 K (kelvin eli kelvinaste on värilämpötilan mittayksikkö), joka on suunnilleen saman kuin päivänvalon värilämpötila. Tämä värilämpötila on ihanteellinen useimmissa tilanteissa, koska silmämme on optimoitu päivänvalolle. Kun kuorma-autoon asennetaan LED-lisävalo, jolla on tämä värilämpötila, silmä ei rasitu yhtä paljon kuin muilla valoilla, kuljettaja pysyy virkeänä pitempään, eikä tehoakaan tarvita yhtä paljon, koska kyseessä on ihmisen silmien kannalta ihanteellinen valo. Silmien on myös helpompi havaita kohteita päivänvalossa kuin lämpimämmässä/keltaisemmassa valossa.

Kun LED-valaistus asennetaan esimerkiksi pysäköintihalliin, valo ei tunnu yhtä hämyiseltä, joten ihmiset tuntevat olonsa turvallisemmaksi.
LED-lamppuja on kuitenkin saatavana melkein kaiken värisinä, jopa infrapuna- ja ultraviolettilamppuja on olemassa.

Miksi IP-luokitus on tärkeä?

IP-luokitus (kotelointitaso, tiiviys) tarkoittaa, kuin paljon nesteitä, pölyä ja hiukkasia lamppu kestää. Mitä korkeampi lampun IP-luokitus, sitä kestävämpi se on. Kun IP-luokka on alhainen, veden, kosteuden ja pölyn sisään pääsemisen vaara on suurempi, jolloin LED-lamppu menee pilalle nopeammin. Useimmiten testataan vain pelkkä lamppu, mutta myös lampun liittimet pitää luokitella, koska lamppuun voi imeytyä vettä ja likaa liittimen ja kaapelien läpi.

Alla selitetään, mitä IP-luokitusnumerot tarkoittavat. IP-luokitus voidaan ilmoittaa näin: IP-67, IP-68 jne.

IP-luokituksen ensimmäinen numero tarkoittaa kiinteitä (sähköä johtavia) aineita.
0: Ei suojausta
1: Suojaus suuria kappaleita vastaan, halkaisija 50 mm tai enemmän
2: Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija yli 12,5 mm
3: Suojaus pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 2,5 mm
4: Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 1 mm
5: Suojaus pölyltä
6: Täydellinen suojaus, pölytiivis

IP-luokituksen toinen numero tarkoittaa juoksevia aineita.
0: Ei suojattu vedeltä
1: Suojattu pystysuoraan tippuvalta vedeltä
2: Suojattu pystysuoraan tai korkeintaan 15 asteen kulmassa tippuvalta vedeltä
3: Suojaus korkeintaan 60 asteen kulmassa satavaa vettä vastaan
4: Suojaus roiskuvalta vedeltä
5: Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
6: Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
7: Kestää hetkellisen upotuksen veteen korkeintaan 1 metrin syvyyteen
8: Kestää jatkuvan upotuksen veteen yli 1 metrin syvyyteen
9: Kestää suurella paineella ruiskutettua vettä

Toisinaan IP-numeroihin perässä on kirjain K: K: Kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä

Miksi EMC-luokitus on tärkeä?

EMC-luokitus tarkoittaa, kuinka paljon lamppu lähettää sähkömagneettisia häiriöitä palaessaan. Jos häiriöarvot ovat liian korkeita, auton radio voi rätistä, kun lamppu sytytetään, tai kaivukoneen herkät mittauslaitteet voivat antaa virheellisiä arvoja, jne. Siksi EMC-luokitus on erittäin tärkeä. Mitä korkeampi EMC-luokitus, sitä vähemmän häiriöitä lamppu aiheuttaa. Häiriöitä voidaan vähentää käyttämällä “oikeita” komponentteja toistensa kanssa On olemassa myös erillisiä suodattimia, jotka voivat poistaa tai vähentää häiriöitä.

Monet yksinkertaisemmat ja halvemmat LED-valaisimet tuottavat usein häiriöitä, koska komponentteja ei ole luokiteltu tai ne eivät ole tarpeeksi sopivia toisilleen.
Vuosien varrella Vision X on tehnyt kovasti töitä kehittääkseen valaisimen, joka tuottaa mahdollisimman vähän häiriöitä. Olemme onnistuneet nostamaan Vision X -valaisimet korkeimpaan mahdolliseen sotilaalliseen radiohäiriöluokkaan, joka on merkittävästi vaativampi kuin “siviililuokitus”. Tämä on erittäin tärkeää, ja se vaaditaankin usein, koska sotilaat käyttävät usein erittäin herkkiä data- ja radioyhteyksiä.

Käsitteiden selityksiä:

Lumen
Lumenit ovat diodista kaikkiin suuntiin säteilevän valovirran mitta. Yksi lumen vastaa suunnilleen yhden steariinikynttilän säteilemää valovirtaa.
Luksi
Luksit tarkoittavat valovirtaa neliömetriä kohti. Tietylle pinnalle tulevan valon voimakkuus ilmoitetaan lukseina, ja luksimäärä vaihtelee valonlähteen ja pinnan välisen etäisyyden mukaan.
Kandela
Kandelan nimi tulee tiettyyn suuntaan valoa säteilevästä steariinikynttilästä. Eri lumenlukemaan on se, että lumenit mittaavat kaikkiin suuntiin säteilevää valovirtaa.
Watti
Watit mittaavat tehoa. Mitä enemmän watteja, sitä enemmän energiaa lamppu kuluttaa. Sillä ei ole mitään tekemistä säteillyn valomäärän kanssa, koska eri valaisimien hyötysuhteet vaihtelevat suuresti.
Kelvin
Lampun värilämpötila ilmoitetaan kelvinasteina. Kun kelvineissä ilmoitettu lämpötila on alhaisempi, valo on punaisempaa, ja kun se on korkeampi, valo on kylmempää ja valkoisempaa. Päivänvalon värilämpötila on noin 5500 – 7000 kelvinastetta.
IP-luokka
IP-luokka ilmoittaa, kuinka hyvin tuote on suojattu pölyltä ja kosteudelta. Mitä suurempi on tuotteen IP-numero, sitä parempi on sen kotelointitaso. Ajoneuvojen valoissa luokituksen pitää olla ehdottomasti vähintään IP67.
Prime Drive (ETM)
Diodit ovat arkoja lämmölle. Suojaustekniikasta käytetään lyhennettä “ETM”. ETM on diodien lämpötilaa tunnusteleva elektroninen järjestelmä. Jos lämpötila nousee liikaa, aktivoidaan “PWM”.
Prime Drive (PWM)
PWM on lyhenne sanoista Pulse Width Modulation, mikä tarkoittaa, että lamppu vilkkuu niin nopeasti, ettei silmä pysty havaitsemaan vilkkumista. Silloin diodin lämpötila alenee niin, ettei se vahingoitu eikä sen käyttöikä lyhene.
EMC / CISPR
Näillä luokitellaan, kuinka paljon sähkömagneettisia häiriöitä tietty tuote aiheuttaa. Häiriöt voivat tuntua esimerkiksi ajoneuvon radion häiriöinä.
E-merkintä
Ajoneuvojen kaikissa valaisimissa, jotka sytytetään yhdessä puolivalojen kanssa ja joita käytetään yleisillä teillä, pitää olla E-merkintä. Sitä vastoin esimerkiksi työvaloille ei tarvita E-merkintää.
CE-merkintä
CE-merkintä on pakollinen jokseenkin kaikissa Euroopan unionissa myytävissä tuotteissa. Tietyissä tuotteissa CE-merkinnän pitää olla itse tuotteessa, toisissa taas ei.
RoHS
RoHS on EU-direktiivi, joka varmistaa, että elektroniset tuotteet eivät sisällä kiellettyjä ja vaarallisia aineita.
DOT

DOT-merkintä vastaa suunnilleen E-merkintää, ja se kattaa jokseenkin kaikki tuotteet, jotka asennetaan yleisillä teillä käytettäviin ajoneuvoihin. DOT-merkintää käytetään pääasiassa Pohjois-Amerikassa.